"6 hónapos vagyok.Úgy döntöttem, itt az ideje hogy kezembe vegyem a sorsomat. Ha a családomon múlik, nem sok minden marad fenn az utókornak belőlem, hisz negyedik gyerekként elvárják hogy észrevétlenül ha lehet a család életét nem túlságosan bonyolítva cseperedjem fel önellátóvá. Hát mondanom sem kell nem sejtik még, hogy kivel állnak szemben......."2012.április

2013. február 28., csütörtök

Szétcsúszva

Anya kezd szétesni.
Volt már ilyen a történelem során.
Még mindig élesen emlékszik a napra, mikor Somával volt gyesen és egy este mikor éppen 628 ezredszer kellett volna elolvasni a Boribon és a hét lufi című mesét gondolt egy merészet és a Boribon és a hét puki változatot kiötölve megpróbálta kihozni a maximumot a monotonitásból. Persze pár percig ő is nagyon jól szórakozott, de aztán villámként csapott belé a felismerés, hogy évek óta ez volt a legmerészebb dolog amit tett, és  innen már nem kellett sok hogy máris az önsajnálat  ragadós mocsarában süllyedjen. Szóval kifejezetten jót tett neki mikor visszatért a felnőtt életébe és igazán haszontalan dolgoktól érezhette hasznosnak magát.
Most szerintem még nem tudatosult benne a dolog, pedig egy alapos külső szemlélő (ez lennék én) könnyen definiálhatja a krachot, elég csak végigkövetnem egy napi ténykedését. Vagy lehet hogy ő alapjáraton ilyen??? Íme a hétfői napunk:

Reggel: "Ó már megint kelni kell csak még 5 perc RÉKA!CSONGOR!ÉBRESZTŐ! én meg hunyok egy kicsit.... HÚÚÚ BASZKI miért hagytatok aludni? Nem Csongor szerintem nem vagy beteg. Mi az hogy nincs tiszta zoknid! Mit tegyek a szendvicsbe? Mostatok fogat? Párizsi ?az nincs. Szalámi? az sincs.A májas is elfogyott. Mit szólnál egy kis kalácshoz? Még csak két napos. Milyen kép ez? Ilyet fonjak? Hétfő reggel? Hiszen még az agyam sem működik, nemhogy az ujjaim.Befőttes gumi jó lesz a copfra?Ugye az nem a lábujjad ami kinéz a zokni végén? Ki látta a cérnát? Gyerünk gyerünk apa elkésik miattatok. SOMA ÉBRESZTŐ! Szórakoztatnád a hugodat amíg lezuhanyzom? Nagyon szépen mosod a fogad Csenge, de mi lenne ha a fürdő takarítást rám hagynád szerintem hatékonyabb vagyok mint a fogkeféd. A wc papír hegy még mindig nem vicces! Igen tudom hogy nem akarsz oviba menni.Hol a kesztyűd? Utálom a telet. Hol a kulcsom? Utálom a telet. Hol a Csenge??? Ó és most hova szorult be a feje? Na végre indulhatunk! Kakilni? Te most szívatsz?? Hol a kulcsom? Vedd le a kabátod a wc-n. Csenge ne igyál a Lotti táljából! Hogy sikerült lepisilned a gatyád? Elindulunk végre? Mi lenne ha pár pocsolyát kihagynánk az úton úgy talán még délelőtt beérünk az oviba.Igen tudom hogy nem akarsz oviba menni. Jé ki az a hülye aki szánkóval jött oviba 10 fokban?? Soma ez pont olyan mint a mi szánkónk! Lehet hogy nem vittük haza múlt héten? Igen megpróbálok ebéd után jönni érted.Puszi Érezd jól magad! Igen tudom hogy utálod, de akkor is.
Nahát Csenge, egész emberi időben hazaértünk,  így hogy ma csak a szemetest borítottad fel a pékségben. Pedig a száraz járdán húzott szánkó nem könnyítette a dolgunk. Nem nem tudunk kint maradni a kertben mert tiszta sár minden és van egy csomó dolgom a lakásban.......

És akkor itthon beindul a gépezet. Először közösen kipakoljuk a mosogatógépet amit néha megszakítunk azzal hogy futunk pár kört a lakásban én egy-egy elemelt evőeszközzel vagy pohárral , ő pedig dühös ábrázattal felszerelkezve. Majd engem parkolópályára állít, elvárva hogy szórakoztassam magam, ő pedig elindul hogy behozza a tüzelőt, de közben meglátja hogy a virágaink az utolsókat rúgják a csontszáraz cserepeikben, így fáskosárral a kezében sűrű bocsánatkérések közepette nyargal a konyhában vízért.Berakja a kannát a csap alá megnyitja a vizet.A virágaink sorsán merengve, eszébe jut hogy a mosógépben tegnap este óta rohadnak a szintén jobb sorsra érdemes ruhák, s mivel vasalni nem akar(nem is tud és nem is szeret) beszalad a géphez, hogy mentse ami menthető. Mikor nem találja a lavórt tesz egy kört a lakásban, így éppen időben érkezik a konyhába ahhoz, hogy szemtanúja legyen ahogy az öntözőkannából kifolyt víz átlépi a mosogató szélét és vízesésként toccsan a padlóra. Rohanás a felmosóért közben lavór felmarkolása és mosógép elé helyezése. Miután felmossa a konyhát megállapítja, hogy végül is úgyis ráfért a konyhára egy kis takarítás. Kávéscsészével indul újra a mosógéphez de útközben elfelejti hogy mit akart csinálni így bemegy a spájzba és ott keresi a választ. Komolyan hangosan zakatolnak a kerekek, mikor egész gyanús hangokat hallva visszarohan a konyhába ahol rajtakap engem amint a kisszékemen állva a hűtőt pakolom és éppen a harmadik tojás héjának törhetőségét próbálom megvizsgálni. A frissen felmosott kövön egyébként szép látvány a tojás és a beleborult tejföl. Miután nagyjából összetakarít utánam meghallja Lotti eszeveszett ugatását ami postást jelent. Gyors ugrás a bakancsába, majd még gyorsabb kiugrás belőle, konstatálva hogy megvan az egyik süteményes villa amit a mosogatógép kipakoláskor csakliztam el.......
Ezek után ő csodálkozik a legjobban a konyhapulton álló fáskosáron a félig kipakolt mosógépen, a spájzban pár hét múlva megtalált penészes kávécsészén és a kipusztult szobanövényeken.......
Én persze nagyon jól feltalálom  magam a káoszban és elég jó partner vagyok. Mert például velem simán meg lehet tenni hogy rendszeresen felemás zokniba bújtatnak, lévén verbálisan még nem tudok tiltakozni, és a téli cucc alatt úgysem látszik.

Egy ilyen kezdet után azért megértem ha már nem sok türelme van a délutáni hangzavarhoz amit bátyáim, és Csongor 2 barátja prezentál. Mikor apa befut és a 4 fiút az autóba pakolva elindulnak meccsre én egy kicsit pityergek mert már megint kimaradok valamiből. Aztán hamar megnyugszom mert itt marad nekem Réka és az ő két barátnője, akik valami földrajzra beadandó csapatmunkán dolgoznak és közben igazán mindent megtesznek azért, hogy én is jól szórakozzak. Azért este anyukám örül mikor visszaáll a "rend" és az egy négyzetméterre eső gyerekszám is jelentősen lecsökken, s csak akkor kezd lábrángást kapni mikor apukám szóvá teszi hogy mégis mit csinált egész nap! Mikor az éjszakai főzés közben van egy kis ideje gondolkodni, azon lamentál vajon tényleg van-e az a gyerekszám, ami felett már nem erősödik hanem gyengül a rendszer.S kezd megijedni attól, hogy mégiscsak igaz az elmélet, miszerint két gyerek után már nem lehet százszázalékosan teljesíteni és az osztott figyelem igazán kicseszés a nagyokkal szemben. Egy 3 gyerekes barátnője mesélte hogy ez az elmélet egy ismerősétől származik, akinek 3 tesóval kellett osztozni az anyukáján. Szerinte az anya a 3 gyerek megszületésével vesztette el a fonalat és többet már nem sikerült utolérnie magát.Így a srác megfogadta, hogy neki csak 2 gyereke lesz és ehhez tartja is magát.
Hát én egyelőre jól elvagyok ebben a nyüzsgésben és csak bízom benne, hogy a tavasszal megérkezik anyukám összeszedettebb énje is. Úgy sejtem egyébként legkésőbb a fagyi szezonnal visszatér anyukám életkedve is, csak győzzük kivárni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése